سیمایی صراف: بخشی از بودجه وزارت علوم از دولت جدا میشود/ لزوم نمایه سازی جهانی ۳۰۰ مجله ایرانی تا پایان برنامه هفتم توسعه
در برنامه زنده تلویزیونی؛
وزیر علوم با بیان اینکه میز اقتصاد آموزش عالی را برای اولین بار در وزارت علوم راه اندازی کرده ایم؛ تاکید کرد: یکی از برنامه های ما این است که به بودجه دولت وابسته نباشیم و درصدی از منابع را خود تولید کرده و خلق ثروت کنیم یا مولد سازی بودجه موجود را در دستور کار قرار دهیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امشب (سهشنبه، ۳ آنلاین ۱۴۰۳) با حضور در برنامه زنده تلویزیونی به برنامههای جدید در آستانه آغاز سال تحصیلی جدید اشاره کرد.
سیمایی صراف در این برنامه ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس تسلیت فاجعه طبس، گفت: فعالیتهای آموزشی برخی از دانشگاهها در اواخر شهریور و مابقی از اول آنلاین آغاز شده است، جشن سال تحصیلی جدید پس از بازگشت رئیس جمهور به ایران در نیمه اول آنلاین یا نهایت نیمه دوم آنلاین ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد.
وی افزود: نودانشجویان بسیار تلاش میکنند؛ چرا که دوران کنکور برای فرزندان و والدین سختیهایی دارد، پس به پذیرفتگان دانشگاهها تبریک گفته و خواهشمندم قدر خانوادهها را بدانید.
سیمایی صراف تصریح کرد: ۱۷ میلیون دانش آموز، یک میلیون معلم و بیش از ۳ میلیون دانشجو و حدود ۱۰۰ هزار هیئت علمی و استاد داریم؛ بنابراین هر ساله در آستانه آغاز سال تحصیلی آنلاین شاهد حرکت ۲۰ میلیون جمعیت به سمت مراکز علمی هستیم.
وزیر علوم با بیان اینکه دولت سیزدهم تلاشهای بسیار خوبی در حوزه آموزش عالی انجام داده است، ادامه داد: سال تحصیلی امسال همزمان با آغاز تشکیل دولت چهاردهم شده است، دولت جدید با شعار وفاق ملی آغاز به کار کرد و رئیس جمهور از عمق جان بر تحقق آن تاکید دارد، امیدوار هستیم این شعار بزرگ و کلی را در دانشگاه محقق کنیم.
سیمایی صراف گفت: برقراری بیشترین توافق، شرط لازم مدیریت افراد است، پس وظیفه ما این است که شعار وفاق ملی را حتما محقق کنیم.
وزیر علوم اضافه کرد: به طور مستقیم مواد ۹۳ تا ۱۰۰ قانون به وزارت علوم مربوط است، اما پراکنده هم مادههای دیگر به ما مربوط خواهد شد، برای عملیاتی کردن قانون برنامه و اهداف و احکام کمیتهای تشکیل دادم تا ۱۵ آنلاین برنامهها را اعلام کنیم، با وجود اینکه برنامه تا حدودی آماده است، اما امروز در کمیسیون مجلس مهلت دوبارهای تا پایان آنلاین گرفتم، اما اجرای قانون برنامه نیازمند ملزومات و بودجه است که در هر صورت باید اجرا شود.
وی با بیان اینکه ۲۱۸ آیین نامه در قانون برنامه هفتم توسعه برای تمام وزارت خانههای کشور ذکر شده است؛ تاکید کرد: باید برنامه عملیاتی نوشته و اجرا شود تا بگوییم چند درصد بودجه احتیاج داریم، اما در هر حالت با مجلس تعامل خواهیم داشت.
راه اندازی میز اقتصاد آموزش عالی برای خلق ثروت
وزیر علوم با بیان اینکه میز اقتصاد آموزش عالی را برای اولین بار در وزارت علوم راه اندازی کرده ایم؛ تاکید کرد: یکی از برنامههای ما این است که به بودجه دولت وابسته نباشیم و درصدی از منابع را خود تولید کرده و خلق ثروت کنیم یا مولد سازی بودجه موجود را در دستور کار قرار دهیم. البته، دانشگاهها میتوانند هر کدام میز اقتصاد راه اندازی کنند و مانعی نخواهند داشت.
۵۲ هزار همت؛ سهم بودجه آموزش عالی از کل کشور
سیمایی صراف بیان کرد: ۵۲ هزار همت بودجه آموزش عالی از کل منابع کشور است که ۲.۸ را نشان میدهد، در صورتی که این بودجه در کشورهای خارجی تنها برای یک دانشگاه صرف میشود؛ بنابراین وزارت علوم باید برای اداره امور خود بودجه خصوصی تامین کند.
وزیر علوم ادامه داد: تاسیس سازمان توسعه سرمایه گذاری در قانون برنامه هفتم توسعه دیده شده که باید دانشگاههای بزرگ برای ارتقای آموزش عالی به این سمت حرکت کنند.
وی اضافه کرد: بودجه هر کدام از برترین دانشگاههای جهان در رنکینگهای بین المللی ۶ برابر بودجه آموزش عالی ایران است، دولت همراه خوب ماست و باید همت کنیم تا بودجههای پایداری برای کمک به وزارت علوم ایجاد کنیم.
برنامههای وزارت علوم برای مهارت محوری دانشجویان
وزیر علوم درباره مهارت محوری گفت: باید ۳۰ درصد از دروس آموزش عالی مهارت محور باشد. خیلی از دروس دانشگاهها تئوری محض است، در صورتی که دانش آموختگان برای ورود به بازار کار باید مهارتهای لازم را کسب کرده باشند که در اینصورت بورس دانش را در دفترچه کنکور طراحی کرده ایم؛ بر این اساس تا ۳۰ واحد از دروس آموزشی متناسب با نیازهای صنعت خواهد بود که مهارت ورزی، تعامل با صنعت و رفع نیازهای جامعه و تضمین اشتغال را رقم میزند.
در حوزه هوش مصنوعی حداقل کارمان اختصاص چند واحد درسی بوده است
وی افزود: کشورهای دنیا در حیطه هوش مصنوعی اقدامات گستردهای انجام داده اند، اما ایران حداقل در این زمینه تنها چند واحد درسی برای دانشجویان در نظر گرفته است.
لزوم نمایه سازی جهانی ۳۰۰ مجله ایرانی تا پایان برنامه هفتم توسعه
سیمایی صراف درباره جایگاه ایران در حوزه مرجعیت علمی گفت: در مقایسه با خیلی کشورها پیشتاز هستیم و رتبه ایران یک پله سقوط کرده است. یکی از راههای تحقق مرجعیت علمی نمایه سازی انتشارات ایران در پایگاههای جهانی است، ۱۶۰۰ نشریه علمی بین المللی داریم که تنها ۱۰ درصد از آن نمایه سازی شده، یعنی مقاله چاپ میکنیم، اما دیده نمیشود. باید تا پایان برنامه هفتم توسعه بتوانیم ۳۰۰ مجله را بین المللی کنیم.
وی اضافه کرد: در بسیاری از رشتهها باید به سمت میان رشته ایها و رشتههای جدید قدم برداریم، ارزیابی رشتهها طرح دائمی است و زمان میبرد، اما باید تا سال آینده هدف خود را مشخص کنیم.
تعداد خوابگاههای مجردی باید دو برابر شود
وزیر علوم با بیان اینکه خیرین خوبی در حوزه آموزش عالی داریم؛ تاکید کرد: ۲۲۴ هزار واحد خوابگاه مجردی و ۱۷۰۰ واحد خوابگاه متاهلی داریم که حداقل در بخش مجردی باید به ۲ برابر برسد، البته بیشتر خوابگاهها فرسوده هستند. مثل پدر دلسوز هستم و تحمل این شرایط سخت است و باید آن را بهبود ببخشیم.
تامین مسکن استادان جدیدالاستخدام را به جد پیگیری میکنیم
سیمایی صراف بیان کرد: تامین مسکن استادان جدید الاستخدام در اولویت وزارت علوم قرار دارد، باید از اراضی مازاد دانشگاهها برای ساخت و ساز مسکن استفاده کنیم و به جد این موضوع را پیگیری خواهیم کرد. دانشگاه شریف با مشکل کمبود زمین برخوردار است که باید آن را بهبود ببخشیم.
وی ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی از محصولات عالی رتبه نظام جمهوری اسلامی ایران است، اما نیازمند همراهی بیشتر این دانشگاه با سیاستهای کلی نظام، دولت و وزارت علوم دارد، ضمن قدردانی از زحمات این عزیزان فردا جلسهای با دکتر طهرانچی خواهیم داشت و تمام دغدغه استادان و دانشجویان و کارمندان را منتقل میکنیم.
فرایند قانون جذب بدون تغییر و تحول
وزیر علوم درباره فرایند قانون جذب استادان گفت: فرایند جذب به شکل گذشته بوده و تغییری نکرده است، اما نگاهها متفاوت است و باید در جذب نخبگان کوشا عمل کنیم.
فراموش نکنیم که دانشگاه احزاب سیاسی نیست
سیمایی صراف با اشاره به مسئولیت پذیری اجتماعی، خطاب به روسای دانشگاهها گفت: دوران حکمرانی سنتی گذشته و مخاطبان امروز تبدیل به کاربر شده اند. دانشجو و استادان و صنعت باید تعامل دو سویه داشته باشند و در دانشگاه باید قانون رعایت حقوق اساسی و اخلاق حاکم باشد و ضمن ایفای نقش اجتماعی نباید سیاست زده باشد، فراموش نکنیم دانشگاه احزاب سیاسی نیست، بلکه محیط علمی است. باید توسعه علمی کشور را در درستور کار قرار دهیم؛ چرا که توسعه کشور بدون رشد علم امکانپذیر نیست.
این نوشته از سایت طبق سیستم خبررسانی آنلاین، اقدام به انتشار خبر می نماید، فلذا مسوولیت تمامی محتوای منتشر شده در سایت بر عهده منابع خبری بوده و ایواره هیچ مسوولیتی در قبال انتشارات سایت نخواهد داشت.