آموزش سیم کشی ساختمان یک طبقه
نحوه سیم کشی برق ساختمان یک طبقه به زبان ساده
در این مطلب قصد داریم به آموزش برق ساختمان بپردازیم تا با بیانی ساده شما را با نحوه سیم کشی برق ساختمان یک طبقه آشنا کنیم. سیم کشی برق ساختمان برای افراد ناآشنا با این سیستم نه تنها ممکن است پیچیده، بلکه خطرناک هم باشد. با این حال ما در این مطلب توضیحات مورد نیاز برای سیم کشی برق و نقشه برق کاری ساختمان یک طبقه را برای شما بیان کرده ایم.
مراحل خلاصه از برق کاری ساختمان یک طبقه
اگر برق کاری یک ساختمان را به مراحل مختلف تقسیم کنید، روش کار بسیار ساده می شود. به همین دلیل ما کلیات مراحل سیم کشی یک ساختمان یک طبقه را به صورت مرحله ای برای شما آورده ایم تا در ادامه به توضیحات مربوط به هر قسمت بپردازیم:
- انتخاب نوع سیستم برق کشی
- تهیه و طراحی نقشه یا پلان برق کاری
- علامت گذاری محل قوطی های برق، پریزها و روشنایی بر روی دیوارها و سقف
- نصب قوطی های برق بر روی دیوار
- شیارزنی دیوار برای عبور دادن لوله ها
- لوله گذاری
- سیم کشی
- نصب تجهیزات روشنایی
انواع سیستم سیم کشی برق ساختمان یک طبقه
سیم کشی برق ساختمان یک طرفه را با کمک روش های مختلفی می توان انجام داد، که در ادامه به معرفی جزئی هر کدام خواهیم پرداخت.
برقکاری روکار
اگر تصمیم داریم کابل های برق ساختمان را از روی دیوار و سقف عبور دهیم، به این مدل برق کاری یا سیم کشی روکار می گویند. در این روش برای زیباسازی کار سیم های برق را از داخل داکت عبور می دهند.
برقکاری توکار
در روش برقکاری توکار لازم است تا سیم کشی ساختمان را در زمان ساخت خانه انجام دهیم، چون در این مدل سیم های برق را از داخل لوله پی وی سی و یا لوله خورطومی از داخل شیارهای دیوار عبور می دهند. البته توضیحاتی که دادیم، بیشتر تعریف کلی از روش سیم کشی توکار است، این روش خود به چند مدل در ساختمان یک طبقه قابل اجرا است:
سیم کشی برق توکار با جعبه تقسیم
بیشتر از این روش در ساختمان های قدیمی یک طبقه استفاده می شد. به این صورت که یک جعبه تقسیم در ارتفاع تقریباً 30 سانتی متر پایین تر از سقف بر روی هر کلید و پریز قرار می دادند. البته به دلیل عیب یابی سخت سیستم سیم کشی در روش توکار با جعبه تقسیم دیگر از این مدل در ساختمان ها استفاده نمی شود.
سیم کشی برق توکار با استفاده از قوطی کلید و پریز
در این روش هم از همان جعبه قوطی کلید و پریز به عنوان جعبه تقسیم استفاده می شود، با این تفاوت که اندازه جعبه بزرگ تر است تا علاوه بر کلید و پریز، سیم های عبوری هم در داخل آن جای شوند.
نقشه سیم کشی ساختمان یک طبقه
مرحله دوم کار به تهیه نقشه برق کاری ساختمان مربوط می شود. این مرحله از اهمیت بالایی در روند سیم کشی ساختمان برخوردار است. چرا که در نقشه سیم کشی ساختمان تمام قسمت های مهم تجهیزات به کار رفته در مدار الکتریکی مشخص می شوند و مجری با کمک همان علائم است که می تواند لوله گذاری های مورد نیاز و سیم کشی ها را انجام دهد.
تهیه نقشه سیم کشی برق ساختمان برای جانمایی قوطی های برق، کلید و پریزها ضررویست. اگر به نرم افزارهای نقشه کشی دسترسی ندارید، می توانید با یک کاغذ و خودکار ساده نقشه سیم کشی را بر اساس نوع ساختمان انجام دهید. بر اساس مقررات ملی ساختمان در مبحث سیزدهم اولاً باید علائم ترسیمی مورد استفاده در نقشه کشی برق ساختمان متناسب با استاندارد IEC بوده و دوماً بایستی در کنار علائم هر تجهیز برقی مقدار توان مصرفی و سایر مشخصات مهم ذکر شوند. از جمله قسمت هایی که باید در نقشه برقکاری ساختمان یک طبقه مشخص کنید، می توان به محل قرارگیری تجهیزات زیر اشاره کرد:
- کمد دیواری
- روشویی
- توالت
- دوش حمام
- تخت خواب
- اجاق گاز
- سینک ظرفشویی
- ماشین لباسشویی
- ماشین ظرفشویی
در اصل نقشه اصلی سیم کشی ساختمان یک طبقه شامل خطوط تلفن، روشنایی، پریزهای برق و آنتن در کنار تجهیزات ذکر شده در قسمت فوق می شود. اما از آنجا که جانمایی این قسمت ها باعث شلوغی نقشه می شود، لازم است تا پلان های جداگانه برای هر کدام تهیه کرد. چنانچه قصد دارید تنها روش سیم کشی برق در آشپزخانه را بدانید، مقاله نحوه برق کشی آشپزخانه برای این منظور آماده شده است.
· نقشه روشنایی سیم کشی برق ساختمان یک طبقه
اگر نقشه برقکاری ساختمان یک طبقه را در قسمت زیر مشاهده کنید، حتماً می بینید که حتی جانمایی چراغ ها، تعداد و نوع لامپ ها، نوع کاربری، شکل و ابعاد فضا نیز در نقشه مربوط به روشنایی ساختمان مشخص شده اند.
در قسمت زیر قسمتی از علائم نقشه روشنایی ساختمان را برای شما نمایش داده ایم:
نکات مهم در طراحی پلان روشنایی ساختمان یک طبقه:
- چیدمان چراغ ها به صورتی باشد که یک چراغ در وسط سقف قرار بگیرد.
- محل قرارگیری چراغ در سقف با استفاده از رسم قطر متناسب با ابعاد اتاق باشد.
- محل قرارگیری کلید برق نباید در پشت درب ورودی یا تجهیزات مورد استفاده در فضا باشد.
- انتخاب جریان نامی کلید، نوع و محل نصب کلید باید بر اساس کاربرد و محل استفاده باشد.
- حداقل فیدر مجاز مدار روشنایی فیدر 10 آمپر است.
- لازم است تا ضریب هم جواری و ضریب کاهش دمای محیط برای کلیدهای مینیاتوری لحاظ شود.
· پلان پریز برق در ساختمان یک طبقه
با کمک پلان پریز برق ساختمان محل قرارگیری تجهیزات برقی ساختمان همچون یخچال، اتو، ماشین لباسشویی، تلوزیون و غیره را می توان مشخص کرد. در ادامه باید با استفاده از این نقشه ارتباط بین پریزها را با یکدیگر و ارتباط آن ها با تابلوی تقسیم برق را تعیین نمود.
نکات مهم در پلان پریز برق ساختمان یک طبقه
- هر مدار پریز نباید بیش از 12 پریز مربوط به مصارف عمومی را تغذیه کند.
- تمام پریزهای سه فاز و تک فاز باید به سیم ارت مجهز باشند.
- نوع پریز به کار رفته برای مکان های مرطوب خانه، همچون حمام، دستشویی، پارکینگ و حیاط باید از نوع ارت دار و درب دار بوده و به درجه حفاظت مجهز باشند.
- حداقل ارتفاع مجاز از کف برای نصب پریز برق 30 سانتی متر می باشد.
- برای مکان آشپزخانه و حمام می توان ارتفاع 110 الی 120 سانتی متر از کف برای پریزها در نظر گرفت.
- ارتفاع پریز برق از روی کابینت آشپزخانه بین 20 لی 30 سانتی متر است.
- پریز تلفن و آنتن ساختمان را باید در ارتفاع بین 30 الی 40 سانتی متری نصب نمود.
- چنانچه ساختمان یک طبقه مورد نظر دارای پارکینگ و حیاط است، ارتفاع استاندارد پریز برق در این مکان ها 110 الی 120 سانتی متر خواهد بود.
علائم مربوط به درب و پنجره در نقشه سیم کشی ساختمان
پلان پریز تلفن و آنتن ساختمان یک طبقه
پریز تلفن و آنتن جزو سیستم های جریان ضعیف در تاسیسات ساختمان محسوب می شوند. در هنگام طراحی پلان پریز تلفن و آنتن معمولاً پریزهای تلفن را در نزدیکی پریزهای برق قرار می دهند. همچنین رایج است که یکی از پریزهای تلفن در قسمت حال یا پذیرایی را در نزدیکی پیشخوان یا اپن آشپزخانه در نظر می گیرند.
محل قرارگیری پریز آنتن وابسته به محل جایگذاری تلوزیون در پذیرایی است. البته برخی از مجریان برق کار یک عدد پریز آنتن در اتاق یا اتاق های خانه نیز قرار می دهند.
ابزار مورد نیاز برای اجرای سیم کشی ساختمان یک طبقه
به غیر از نقشه برق کاری، سیم یا کابل ها، جعبه فیوز، قوطی و لوله های برق به یک سری ابزارآلات برای اجرایی نمودن سیم کشی ساختمان نیاز داریم:
یک عدد دریل چکشی یا چکش و قلم
برای پروژه های ساختمانی سنگین از هیلتی های چرخشی به منظور ایجاد سوراخ و شیار زنی استفاده می شود تا قطر و اندازه شیارها و سوراخ ها بر روی کف و دیوار و سقف هم اندازه بوده و کار سریع تر انجام شود. اما اگر قصد اجرای سیم کشی یک ساختمان یک طبقه را دارید، در اختیار داشتن دریل چکشی یا چکش و قلم برای افراد تازه کار کفایت می کند.
تیغ موکت بر
برای کارگذاری لوله ها لازم است تا لوله های پی وی سی یا لوله ها خرطومی برق را در اندازه های محاسبه شده و مورد نیاز برش بدهیم. به همین دلیل تیغ موکت بری لازم است.
تراز
هم سطح کردن قوطی کلید، پریز و قوطی فیوز یکی از الزمات کار به منظور حفظ استانداردهای سیم کشی ساختمان است. اگر قصد تهیه تراز را دارید، پیش از مراجعه به بازار به مطلب راهنمای خرید بهترین تراز دستی و لیزری مراجعه کنید.
ریسمان رنگی
چنانچه ساختمان یک طبقه مورد نظر شما بزرگ است، آنقدر که تعداد کلید و پریزها زیاد هستند، به منظور هم اندازه نمودن ارتفاع کلید و پریزها از کف بهتر است از ریسمان رنگی هم در کنار تراز استفاده کنید.
شیلنگ تراز
ساختمان در حال ساخت که نیاز به برق کاری دارد، معمولاً سطح زمین هموار و یک دستی نیست. در این شرایط می توان از شیلنگ تراز زنی برای مشخص کردن اندازه ارتفاع کلید و پریزها از کف ساختمان استفاده کرد. توجه داشته باشید که شیلنگ تراز نباید هیچ هوایی در داخل خود داشته باشد و کاملاً پر از آب باشد. در ادامه روش استفاده از این ابزار را در موقع کار خواهیم گفت.
آموزش نحوه برقکاری ساختمان یک طبقه به زبان ساده
در این قسمت قصد داریم تا نحوه برق کشی یک ساختمان یک طبقه را از ابتدای مراحل عملی کار، یعنی پس از آماده سازی نقشه برق کشی برای شما به زبانی ساده و مرحله به مرحله توضیح دهیم:
الف) مشخص کردن محل نصب قوطی ها
ابتدا توسط شیلنگ تراز اندازه ارتفاع پریزها را از کف مشخص کنید. این مقدار معمولاً 50 سانتی متر از کف است، که 10 سانتی متر از این مقدار برای پر کردن کف و 40 سانتی متر باقی مانده برای محل نصب پریزهای برق، تلفن و آنتن مشخص می شود.
اگر با توجه به نقشه سیم کشی ساختمان که از قبل تهیه کرده اید، محل نصب پریزها و کلیدها هم راستا نبودند، با کمک ریسمان رنگی آن ها را هم راستا کنید. در صورتی که باز هم با ریسمان رنگی نتوانستید کلید و پریزها را هم راستا کنید، نوبت به استفاده از شیلنگ تراز می رسد.
بکارگیری شیلنگ تراز با کمک دو نفر انجام می شود. به این شکل که یک نفر اندازه اصلی را با شیلنگ نگه می دارد و نفر دیگر به تعداد مورد نیاز اندازه می زند. یعنی آنقدر شیلنگ را بالا و پایین می کند تا سطح آب در دو سر شیلنگ یکسان شود. به این ترتیب سطح آب در سر دوم شیلنگ کد ارتفاع هم تراز با سر اول را به ما می دهد. در زمان استفاده از شیلنگ تراز فقط یک نفر انگشت خود را بر روی شیلنگ قرار می دهد تا آب خارج نشود. اگر هر دو نفر دست خود را نگه دارند، اندازه ها تغییر می کند.
ب) نصب قوطی های کلید و پریز
بعد از اینکه این مرحله تمام شد، محل قرارگیری پریزهای تلفن و برق و روشنایی باید کنده کاری شده و قوطی های آن ها در جای خود قرار داده شوند.
دقت کنید که لبه های قوطی برق باید با سطح گچ سیاه درست در یک راستا قرار بگیرند. همچنین فاصله هر قوطی تا قوطی بعدی استاندارد باشد تا در زمان نصب دچارمشکل نشوید.
با کمک تراز به صورتی عمودی و افقی قوطی ها را چک کنید تا کاملاً هم سطح باشند. در ادامه قوطی ها را با گچ به دیوار محکم کنید.
ج) لوله گذاری
قسمت بعدی کار سیم کشی ساختمان لوله گذاری است. لوله گذاری یک بخش مهم در سیم کشی برق محسوب می شود.
بهتر است تا برای پریزها از چند فاز متفاوت بسته به مساحت و بزرگی محل و طبق استاندارد برای هر 50 یا 70 متر مربع مساحت، یک خط تغذیه روشنایی در نظر بگیرید.
توصیه ما به شما این است که برای انجام لوله گذاری از لوله های پی وی سی سایز 13/5 استفاده کنید و جهت ارتباط پریزهای تلفن و برق لوله گذاری را از کف عبور دهید.
قوانین مربوط به لوله گذاری
- از حداقل طول لوله و متراژ سیم برق استفاده شود.
- لوله ها در برابر شکستگی و آسیب در امان باشند.
- برای لوله گذاری مدلی را انتخاب کنید که کمترین زحمت را در پی داشته و با سرعت انجام شود.
لوله گذاری روشنایی
لوله گذاری روشنایی ساختمان به قسمت های مختلف تقسیم می شود:
انواع مدل لوله گذاری روشنایی
پیش از آنکه لوله گذاری روشنایی را انجام دهید، لازم است تا مدل لوله گذاری در ساختمان بر اساس نقشه تعیین شود.
لوله گذاری در ساختمان های دارای سقف کاذب
چنانچه ساختمان مورد نظر ما برای برق کشی دارای سقف کاذب باشد، طریقه لوله گذاری در چنین ساختمانی بسیار ساده است.
برای لوله گذاری در ساختمان هایی که سقف کاذب دارند، جنس سقف مهم نیست. یعنی فرقی نمی کند که سقف کاذب از نوع رابیتس بندی یا کناف باشد، در هر صورت روش کار به این صورت است که می گوییم.
بایستی ابتدا محل لوله را بر روی دیوار مشخص کرده و برای قرار دادن لوله ها دیوار مورد نظر را تا سقف به صورت عمودی شیار بزنیم.
لوله را از قسمت شیار زنی عبور داده و پس از رسیدن به سقف کاذب یک زانویی به سر لوله اضافه می کنیم. در ادامه لوله به صورت مستقیم از داخل سقف کاذب حرکت می کند تا به محل روشنایی برسد.
در آن نقطه دوباره زانویی به سر لوله وصل می شود تا لوله خم شده و به پایین، یعنی محل کلید یا جعبه تقسیم حرکت کند. برای این منظور لازم است تا شیار مورد نیاز برای عبور لوله بر روی دیوار انجام شود.
لوله گذاری در ساختمان های بدون سقف کاذب
اگر ساختمان یک طبقه ما بدون سقف کاذب باشد، کار ما برای لوله گذاری کمی سخت می شود. به این صورت که لازم است تا لوله برق به جای عبور از سقف کاذب از کف طبقه بالایی هدایت شود.
حال اگر هیچ طبقه ای در قسمت بالایی ساختمان وجود نداشت، باید لوله را از کف پشت بام عبور دهیم. به همین دلیل است که می گوییم این روش کمی سخت تر و البته پرهزینه تر است.
روش کار به این شکل است که شیار مورد نیاز بر روی دیوار را ایجاد می کنیم، اما بعد از رسیدن به سقف باید سقف را به اندازه بزرگتر از قطر لوله سوراخ کنیم تا لوله از داخل سوراخ حرکت کرده و به کف طبقه بالاتر برود.
سپس لوله از کف حرکت کرده و پس از رسیدن به محل روشنایی دوباره سقف نیاز به سوراخ کردن دارد. در نهایت لوله را از سوراخ به صورت عمودی بر روی دیوار شیار زده شده عبور می دهیم.
محل جایگیری لوستر یا لامپ در وسط سقف حال، اتاق، پذیرایی و آشپزخانه را در سقف سوراخ کرده و لوله زانویی را از سقف آویزان می کنیم.
عبور لوله برق از زیر سقف ساختمان بدون سقف کاذب امکان پذیر نیست، چون نهایت گچ روی سقف یک سانتی متر است، در حالی که قطر لوله حداقل 3 سانتی متر می باشد. بنابراین گچ کار نمی تواند لوله را با گچ بپوشاند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص روش لوله گذاری برق در سیم کشی برق توکار به مقالات نحوه لوله کشی برق ساختمان از سقف و نحوه لوله کشی برق ساختمان از کف مراجعه کنید.
لوله گذاری برای پریزهای برق
لوله گذاری برای پریزهای برق به دو شیوه دسته بندی می شود:
- لوله گذاری در سقف
- لوله گذاری در کف
پریزهای برق در ارتفاع 30 الی 40 سانتی متری از کف باید نصب شوند. چنانچه لوله گذاری از کف باشد، متراژ لوله استفاده شده بسیار کمتر خواهد شد. چون برای روش انجام این مدل از لوله گذاری کافیست لوله برق را 40 سانتی کمتر به سمت کف هدایت کرده و پس از عبور در کف و رسیدن به پریز بعدی در ساختمان 40 سانتی متر به بالا هدایت شود.
در روش لوله گذاری در سقف باید حداقل 2/5 متر لوله را تا رسیدن به سقف و بر روی دیوار ادامه دهیم تا پس از حرکت بر روی سقف و رسیدن محل قرارگیری کلید بر روی دیوار 2/5 متر لوله را تا پایین عبور دهیم. با یک حساب سر انگشتی متوجه می شویم که لوله گذاری پریزهای برق در روش کف بسیار با صرفه تر از روش سقفی است.
چون مصرف لوله و سیم کمتری دارد و علاوه بر آن نیاز به شیارزنی کمتر می شود. در نتیجه هم در زمان و هم در صرف هزینه ها بیشتر صرفه جویی می شود.
موارد استثنا از لوله گذاری پریزهای برق در کف
توجه داشته باشید که از لوله گذاری کلید و پریز در کف ساختمان، نمی توانید پروژه هایی که شرایط زیر را دارند، استفاده کنید:
اگر ساختمان مورد نظر در حال ساخت هیچ نظارت خوبی ندارد و ممکن است لوله های برق در کف ساختمان به دلیل ضربات وارده از سایر استادکارها مانند گچ کارها و بناها دچار آسیب شوند.
اگر قرار نیست کف سازی ساختمان بلافاصله بعد از لوله گذاری انجام شود.
اگر قصد داریم در طبقه بالایی ساختمان نیز برق کاری انجام شود.
طبق مبحث 13 مقررات ملی ساختمان نصب لوله های برق در کف مکان هایی که احتمال آب ریزی وجود دارد، مانند آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی ممنوع است.
د) سیم کشی
بعد از اتمام مرحله لوله گذاری نوبت به سیم انداختن در داخل لوله ها می رسد. این کار توسط فنر سیم کشی انجام می شود.
در برق کاری ساختمان های یک طبقه و کوچک اگر سیم ارت وجود نداشت، دو عدد سیم بکار گرفته می شود. اما در صورت وجود سیم ارت، به سه عدد سیم نیاز داریم.
سیم زرد رنگ همیشه بیانگر سیم ارت و سیم آبی همیشه نشان دهنده سیم نول و سیم دیگر نشان دهنده سیم فاز است.
اگر سیم زرد رنگ یا ارت و سیستم مربوط به آن در ساختمان وجود نداشت، از سیم های رنگ های آبی و قرمز استفاده کنید.
به این صورت که برای سیستم روشنایی از سیم های نمره 1/5 و برای پریز از سیم های نمره 2/5 استفاده نمایید.
برای سیم کشی به این طریق عمل کنید، سر فنر دار فنر سیم کشی را داخل لوله گذاشته و پس از عبور کامل از لوله از طرف دیگر لوله خارج شود.
اگر حرکت سیم در داخل لوله به سختی صورت میگیرد، کافیست مقداری گریس به سر فنر بمالید تا سیم نرم تر حرکت کند.
سپس یک سر سیم های افشان را با سیم چین لخت کرده و به سر خاردار فنر با چسب لنت وصل کنید و از طرف فنردار بکشید تا سیم ها از داخل لوله عبور کنند.
سیم ها را به اندازه متناسب قطع کرده و برای سایر لوله ها نیز همین مراحل را در سیم کشی تکرار کنید. برای مطالعه نحوه سیم کشی داخلی تلفن ثابت لینک مقاله را لمس کنید.
سیم کشی روشنایی
برای سیم کشی روشنایی و کلیدهای دو پل سه عدد رشته سیم باید از داخل لوله عبور کنند. سیم اول نول و دو سیم دیگر برای لامپ های اول و دوم می باشند.
می توانید رنگ فازها را مثلاً سبز و قرمز انتخاب کنید، در این صورت لامپ اول سیم قرمز و لامپ دوم سیم سبز و یا برعکس خواهد بود. دقت داشته باشید که سیم های مربوط به لامپ ها نباید در مسیر دیگری قظع شوند.
در زمان سیم کشی ساختمان هرگز از سیم های دوتکه و یا لخت در داخل لوله برق استفاده نکنید. برای آشنایی بیشتر با روش سیم کشی ساختمان فیلم نحوه سیم کشی برق ساختمان به روش توکار را مشاهده کنید.
سیم کشی تلفن
اگر ساختمان یک طبقه مورد نظر ما فقط یک خط تلفن داشت، سیم های نوع 2 زوج برای استفاده مناسب هستند.
سیم کشی جعبه فیوز
برای کابل تغذیه یا ورودی از فیوز 25 آمپر، روشنایی از فیوز 10 آمپر و برای پریزها از فیوز 16 آمپری استفاده کنید.
همیشه فیوز 10 و 16 آمپری دیگری را به عنوان رزرو در داخل جعبه فیوز قرار دهید. لوله های ورودی به جعبه فیوز را مرتب قرار داده و در جای خود محکم کنید.
در ادامه لوله های داخل جعبه فیوز را به انشعابات خود در ساختمان متصل نمایید. برای بارهای پرمصرف مثل ماشین لباسشویی و یخچال یک تغذیه جداگانه یا پریز در نظر بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جعبه فیوز فیلم نحوه سیم کشی و نصب جعبه فیوز ساختمان را از دست ندهید.
ه) نصبیات
با انجام مرحله نصبیات کار سیم کشی ساختمان یک طبقه ما به اتمام می رسد. نصب پریزها بسیار ساده است و تنها نکته ای که باید به آن دقت کنید، اطمینان از محکم بودن اتصال آن هاست.
اما نصب کلیدها یک سری نکات ریزه کاری دارد:
کلیدهای تک پل پیچی
کلیدهای تک پل پیچی که رنگ قرمز یا رنگی متفاوت از دیگر پیچ ها دارند، به عنوان تغذیه یا فاز محسوب می شوند.
سیم دارای رنگ قرمز کلید فقط واسط قطع و وصل فاز است، یعنی سیم باید به همان رنگی باشد که در واقع هست. دقت کنید که رنگ های آبی و زرد نباید به این پیچ وصل شوند.
کلیدهای دو پل
در مورد کلیدهای دو پل می توانید برای پل اول سیم قرمز و برای پل بعدی سیم رنگ دیگری به جز آبی و زرد را انتخاب کنید.
سربندی سیم ها در جعبه فیوز
پس از اتمام کار نصبیات کلید، پریزها و لامپ ها نوبت به اصلی ترین مرحله کار سیم کشی، یعنی سربندی سیم ها در داخل جعبه فیوز می رسد.
اگر به جای جعبه فیوز از جعبه تقسیم هم استفاده کردید، لازم است تا اتصالات را به کمک ترمینال انجام دهید، به شکلی که فاز و نول را به ترمینال ها وصل کرده و انشعابات را از آن جدا کنید.
با انجام این مراحل به جعبه فیوز خواهید رسید که در این موقع از سیم های رنگی مختلف پر شده و نیاز به سازماندهی دارد.
به این صورت که سیم های آبی رنگ را به صورتی که در آخر طولی باشد و فقط در انتها به یک رشته سیم تبدیل شود، یعنی به عبارتی دیگر سیم اول را به طوری که سیم قطع نشود، لخت کرده و سر سیم دومی را به آن وصل کنید.
این کار را به همین ترتیب تا آخر ادامه دهید و در نهایت یک رشته سیم حاصل می شود که باید آن را به نول شبکه وصل کنید.
اما در مورد سیم فاز قضیه متفاوت است، به این صورت که فاز ورودی شبکه را به ورودی فیوز 25 آمپری وصل می کنید و از خروجی فیوز 25 آمپری به هر کدام از فیوزها یک انشعاب می گیرید تا تغذیه تکمیل شود.
سپس سیم های افشانی که برای فاز انتخاب کرده اید را به خروجی هر کدام از فیوزها وصل می کنید. توجه داشته باشید که سربندی ها را محکم و تمز انجام دهید تا از نظر فنی ایرادی پیدا نکند.
تذکرات مهم در سیم کشی ساختمان یک طبقه
به عنوان جمع بندی و پایان صحبت های خود لازم دانستیم تا چند نکته یا توصیه مهم در سیم کشی ساختمان یک طبقه را به شما یادآور شویم:
- تا حد امکان از شلوغ کاری بر روی دیوارها و قوطی گذاری های اضافی خودداری کنید.
- در هنگام لوله گذاری به هیچ عنوان از لوله های شکسته استفاده نکنید.
- در صورت بلند بودن مسیر لوله گذاری از بوش برای اتصال لوله ها به یکدیگر استفاده کرده و لوله ها را توسط لنت یه یکدیگر محکم کرده و ارتباط دهید.
- تعداد روشنایی داخل ساختمان را به دقت انتخاب کنید، مثلاً برای یک اتاق خواب یک روشنایی و یک شب خواب کافی است.
- سعی کنید لامپ ها را در مرکز اتاق ها قرار داده و در حال و پذیرایی لامپ ها در امتداد یکدیگر باشند.
- اندازه ها را در هر مورد حتماً رعایت کنید تا باعث خرابی و زشتی ظاهر سیم کشی نشود.
- توجه کنید که رنگ پیچ کلیدها هرگز اشتباهی متصل نشوند.
- در قسمت حمام از کلید و پریز ضد آب استفاده کرده و لامپ حمام را در داخل حباب شیشه ای قرار دهید.
- در زمان نصب کلیدها و پریزها در داخل جعبه فیوز حتماً از تراز برای هم سطح کردن آن ها کمک بگیرید.
- هرگز سیم های تلفن و برق را با هم از داخل یک لوله عبور ندهید.
- سیم های افشان را در داخل ترمینال قرار دهید، حتی یک رشته سیم افشان که داخل ترمینال نباشد، می تواند باعث ایجاد اتصالی شود.
- مهمترین نکته اینکه در زمان نصب حتماً جانب احتیاط را رعایت کنید تا خدایی ناکرده آسیبی به شما وارد نشود.
در پایان یادآور می شویم که اجرای سیم کشی برق ساختمان یکی از ده ها تخصص مجریان ما در مجموعه محسوب می شود، در صورتی که نیاز به خدمات ما دارید، همین الان با شماره های داخل سایت تماس بگیرید و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.
نحوه سیم کشی ساختمان ویلایی
به ساختمانهایی که دارای دید از چهار سمت میباشند اصطلاحاً ساختمان ویلایی گفته میشود. این ساختمانها معمولاً در ییلاقها ساخته میشوند و امکان دارد این ساختمان به صورت تک طبقه یا دو و یا سه طبقه ساخته بشود که به آنها اصطلاحاً دوبلکس گفته میشود. سیم کشی ساختمانهای ویلایی تفاوت چندانی با آپارتمانهای شهری ندارد اما ما در اینجا نحوه سیم کشی ساختمان ویلایی را برای شما شرح خواهیم داد.
قبل از اینکه بخواهید اقدام به سیم کشی ساختمان ویلایی بکنید باید نقشه سیم کشی ساختمان را آماده کنید. نقش برق نوعی زبان ترسیم برای انتقال اطلاعات و ایدههای ذهنی طراح برق به برق کار میباشد. از آنجا که این کار یک کار تخصصی است، بهتر است آن را به یک متخصص و طراح برق کاری بسپارید.
نقشه سیم کشی برق شامل نقشههای زیر میشود :
- نقشه روشنایی که چراغ روشنایی هر قسمت از ویلا و نحوه کنترل آن را نشان میدهد
- نقشه پریزها که متناسب با چیدمان مبلمان در اتاق پذیرایی و اتاق خواب و کابینتها جایگاه آنها را مشخص میکند
- نقشه پریزهای تلفن و آنتنها
- نقشه تابلو توزیع برق
- نقشه نصب آیفون
تجهیزات مورد نیاز برای سیم کشی برق ساختمان ویلایی
قبل از انجام دادن هر کاری لازم است که شما تجهیزات مورد نیاز خود را تهیه فرمایید. در زیر لیستی از تجهیزات مورد نیاز به همراه توضیحات کوتاهی در مورد هر کدام از آنها برای آشنایی بیشتر شما آوردهایم.
خط تراز
خط تراز خطی است که بر روی دیوار کشیده میشود تا تجهیزات برقی در یک افقی نصب شوند و با یکدیگر در یک تراز باشند. برای ترسیم خط تراز شما نیازمند شیلنگ تراز یا تراز لیزری میباشید.
دستگاه شیارکن
دستگاه شیارکن با کندن دیوار جای نصب لولههای برق را روی دیوار در میآورد. این دستگاه بسیار با سرعت و دقت کار میکند و مجهز به اهرم تنظیم عمق کندن میباشد تا عمق کنده کاری متناسب با اندازه لوله تنظیم شود.
دریل
دریل برای سوراخ کاری با مته در سطوح فلزی، بتنی و چوبی استفاده میشود و دارای انواع زیر است :
- دریل دستی
- دریل دستی چکشی
- دریل بتن کن
مته
سوراخ کاری توسط مته انجام میشود. این عمل با گرداندن مته توسط دریل بر روی سطح اجسام صورت میگیرد.
قوطی کلید و پریز
قوطی محلی برای نصب کلید و پریز و اتصال سیمها به آنها است. همچنین محل انشعاب برای کلید یا پریز بعدی میباشد. این قوطیها از پلاستیک نرم یا خشک ساخته میشوند.
نکته مهم در این مورد این میباشد که هنگام تهیه قوطی به عمق، فاصله دو قوطی پس از اتصال، اندازه لولههای برق دقت کنید. شفافیت قوطی نشان میدهد که از موادی با کیفیت استفاده شده است.
ابعاد (طول و عرض) 60 × 60 میلی متر
عمق 40 میلی متر
حداقل فاصله بین دو قوطی 15 میلی متر
تابلو توزیع برق واحد مسکونی
از جعبه فیوز یا تابلو توزیع برق واحد مسکونی برای توزیع برق به قسمتهای مختلف استفاده میشود به طوری که برق واحد توسط کابلی به این جعبه وارد و پس از عبور از وسایل حفاظتی به مدارات روشنایی، پریزهای برق، سیستم سرمایشی و غیره تقسیم میشود.
تابلوهای توزیع برق واحد مسکونی با توجه به تعداد کلیدهای حفاظتی و ابعاد آن شناسایی میشوند.
هنگام تهیه تابلو توزیع برق واحد مسکونی به موارد زیر توجه کنید :
- ظرفیت کلیدهای حفاظتی
- ابعاد
- درجه حفاظتی IP
- استاندارد
- ظرفیت لولههای خروجی
- شین نول و ارت
نحوه نصب قوطی کلید و پریز و تابلو توزیع واحد مسکونی
پس از تهیه ملات گچ و پرداخت کاری آن، محل نصب قوطی را با آبپاش مرطوب کنید. ملات گچ را به محل نصب قوطی بمالید و سپس قوطیها را بر روی آن فشار دهید. اگر چند پریز یا کلید کنار هم نصب میشوند قوطیها را از کنارههای آن توسط رابطی که دارند به یکدیگر متصل نمایید. قبل از خشک شدن گچ، لبه قوطیها را باسطح تمام شده و خط تراز تنظیم کنید و دور آنها را با ملات گچ پر کنید.
نصب سایر تجهیزات اعم از تابلو و جعبه کششی نیز مطابق آنچه که برای قوطی کلید و پریز توضیح داده شد انجام میشود.
لوله برق
لوله برق مجرایی برای عبور سیمهای برق به منظور حفاظتهادی و روکش آن در سیم کشی ساختمان ویلایی میباشد و جنس لولههای برق فلزی و غیرفلزی است.
اصول و روشهای نصب لولههای برق
- حداقل فاصله بین لولههای برق با سایر لولههای تاسیساتی از قبیل آب، بخار، گاز باید 15 سانتی متر باشد.
- در طول مسیر، مسیر لوله کشی بین دو قوطی یا جعبه تقسیم نباید بیش از چهار خم 90 درجه (در مجموع 360 درجه) وجود داشته باشد
- لولههای توکار باید حداقل 15 میلی متر زیر سطح تمام شده دیوار یا سقف نصب شود
- لولههای برق، در سقف کاذب نباید روی رابیتس یا کناف نصب شوند بلکه این لولهها را باید با بست یا نگهدارنده به سقف اصلی محکم کرد.
- تمامی لوله کشیهای برق باید از تابلوهای برق مربوط شروع و به قوطی کلید و پریز ختم شود
- در مواردی که از لولههای غیرفلزی استفاده میشود باید کلیه لوازم اتصال آن نیز از همان نوع انتخاب شود
- کلیه لولهها باید با دیوارها و سقف، موازی یا عمود بر آن باشد و به طرز منظمی نصب شود
- خم کردن لولهها نباید باعث زخمی شدن و دو پهن شدن لولهها شود
- کلیه لولهها و قوطیها در هنگام نصب به طور موقت مسدود شود تا از ورود گچ و شن و موارد خارجی مشابه به داخل آن جلوگیری شود
- کاربرد لولههای خرطومی غیر از جنس PVC مجاز نیست
- مسیر لوله فقط به صورت افقی و عمودی است و از ایجاد مسیر مورب و پیچ و خم اضافی اجتناب شود
- در مواردی که جنس لوله در مسیر عوض میشود (مثلاً از فولادی، به PVC سخت) باید از جعبه کشش استفاده شود.
- عبور لوله برق از کف حمام و دستشویی و مکانهای مرطوب و دارای آب ریزش ممنوع است
- عبوردادن لوله برق از روی دیوارها و کف به صورت مورب ممنوع است
سیم کشی و نصب تجهیزات الکتریکی
با اتمام مراحل لوله گذاری و نصب قوطی و تابلو برق واحد مسکونی، زمان سیم کشی و اجرای مدارهای الکتریکی فرا میرسد. اجرای سیم کشی درون لوله نیاز به ابزار و تجهیزات دارد.
ابزار و تجهیزات مورد نیاز سیم کشی و نصب تجهیزات الکتریکی
فنر سیم کشی
برای عبور دادن سیم از داخل لوله از فنر مخصوص سیم کشی استفاده میکنند. این فنر از یک نوار فولادی باریک درست شده که به انتهای آن یک گوی فلزی پلاستیکی و به ابتدای آن حلقهای جهت اتصال سیم به فنر طراحی شده است. این فنر در مدل پلاستیکی با هسته فولادی نیز وجود دارد. اندازه متداول آنها 5، 10 و 15 سانتی متر است.
فازمتر
فازمتر یک پیچ گوشتی دوسو با امکان تشخصی فاز از نول است. روشن شدن فازمتر نشان دهنده اتصال آن به سیم فاز است.
نحوه سیم کشی ساختمان ویلایی و نصب تجهیزات الکتریکی
تجهیزات الکتریکی شامل کلید، پریز و تابلوهای برق واحد مسکونی است که نصب هر یک را برای شما توضیح میدهیم.
نصب پریز
سیم مفتولی را به انداز 10 میلی متر روکش برداری کنید و در صورت استفاده از سیم افشان پس از روکش برداری سرسیم بزنید و در ترمینال پریز با رعایت اصول ایمنی و سیم کشی ببندید. در پریزها سیم فاز به ترمینال سمت راست و سیم نول به ترمینال سمت چپ و سیم ارت به ترمینال ارت متصل میشود.
پریزهای تلفن، آنتن و تلویزیون با یکدیگر تفاوت دارند تا به اشتباه دوشاخه تلفن یا آنتن تلویزیون را به پریز برق وصل نکنید.
نصب کلید
سیم مفتولی را به انداز 10 میلی متر روکش برداری کنید و در صورت استفاده از سیم افشان پس از روکش برداری سرسیم بزنید و در ترمینال کلید با رعایت اصول ایمنی و سیم کشی ببندید. مطمئن شوید سر راه فاز کلیدها بسته میشوند.
خم کردن سیم، زیر پیچ ترمینالها
یکی دیگر از اتصاالت در سیم کشی ساختمان ویلایی، با سیم مفتولی خم کردن سیم زیر پیچ ترمینالها است که به آن سؤالی کردن گویند. برای ســؤالی کردن احتیاج به دمگرد است و مطابق شکل زیر به سیم این شکل را میدهند. سؤالی کردن باید به گونهای باشد که با چرخش پیچ ترمینال محکم شود.
نصب لامپ
لامپ، انرژی الکتریکی را به انرژی نورانی تبدیل میکند. لامپها انواع مختلفی دارند که با توجه به نیاز سیم کشی ساختمان ویلایی خود هر کدام را میتوانید انتخاب کنید.
مدارات الكتريكی
مدارهای الکتریکی شامل مدار روشنایی، مدار پریزهای برق، تلفن و آنتن است. برای هر مدار الکتریکی نقشههای زیر ترسیم میشود.
- نقشه حقیقی
- نقشه فنی
- نقشه گسترده
مدار کلید یک پل
در سیم کشی ساختمان ویلایی مدار کلید یک راهه برای کنترل یک یا چند لامپ از یک محل استفاده میشود. کلید یک پل با امکان قطع و وصل فقــط فاز و کلید یکراهه دو پل با امکان قطع و وصل همزمان فاز و نول میباشند. کلید یک راهه دارای دو مدل روکار و توکار است.
مدار سیم کشی تک پل
برای اجرای مدار کلید یک پل فاز L به ترمینال کلید وصل میشود و ترمینال دیگر کلید به ترمینال سرپیچ متصل خواهد شد. سیم نول N به ترمینال دیگر سرپیچ و سیم ارت PE به ترمینال ارت سر پیچ وصل میشوند.
مدار کلید دوراهه یک پل
در سیم کشی ساختمان ویلایی مدار کلیــد دوپل (دو خانــه) برای کنتــرل دو یا دو گروه لامپ از یک محل با امــکان فقط قطع و وصل فاز استفاده میشود این کلید دارای دو مدل روکار و توکار اســت. کلید دوبل دارای 3 ترمینال است یکی از ترمینالها مشــترک و دو ترمینال دیگر غیر مشترک نام دارد.
برای اجرای کلید دوبل، فاز L به ترمینال مشترک کلید که رنگی است وصل میشود و دو ترمینال غیر مشترک کلید هر یک به یکی از ترمینالهای سرپیچها متصل خواهد شد. سیم نول N به ترمینال دیگر سرپیچها و سیم ارت PE به ترمینال ارت سر پیچها وصل میشود.